Stumt ljus

“Hela stämningen av hyllning till filmens barndom är skickligt skapad och trivsam att följa, det är som en ‘Once upon a time in Hollywood’ fast i Europa.” (Peter Glas, Bakhåll)

Året är 1912 och filmens pionjärtid har just inletts. Det är en tid av utveckling och förväntan, men sjuttonårige Vilhelm vet inte vart han ska ta vägen med sitt liv. När han får i uppdrag att resa till Trieste för ett möte med en filmdistributör anar han inte vilken påverkan resan kommer ha på både hans syn på livet, sig själv och konsten. Vägen genom Europa blir en karusell av vandringar i okända städers mörka kvarter, kabaréer, möten med märkliga karaktärer – både levande och möjligen döda – och diskussioner om livets och filmens villkor. En dag möter han den några år äldre Simone som arbetar för ett franskt filmbolag. Simone har, liksom Vilhelm, ett tragiskt förflutet. Men är det verkligen en slump att deras vägar korsas?

Stumt ljus är en kärleksförklaring till tiden efter förra sekelskiftet och filmskapandets pionjärer då kvinnor hade en framträdande roll som manusförfattare, regissörer och producenter. Det är en berättelse om att förhålla sig till sig själv, sanningen och ödet. Hur svårt det än kan vara. Författaren Boris Zetterlund säger att det var nästan omöjligt för honom att låta bli att skriva Stumt ljust eftersom han själv har en så stor passion för filmen och dess värld.

Stumt ljus utspelar sig i en tid då det inte krävdes pass för att korsa gränser, städerna växte ohämmat, arbetarna fick det sakta bättre om än inte fort nog och kvinnor demonstrerade för jämlikhet på gatorna. Konst, teater, dans, kabaréer, litteratur och den nya konstformen film utmanade konventioner och moral. I romanen tas läsaren med på de tidiga filminspelningarna, får lyssna på mannen på gatans upplevelser såväl som till James Joyces funderingar över sitt misslyckade bioäventyr på Irland. Vi bjuds in till diskussioner om filmens framtid och till förhandlingar om marknaden för film eller stulna erotiskt färgade manus.

Allt ovan är dock underordnat kärnan i romanen som är en äventyrs- och upplevelsebalett på kontinentens järnvägar och i kuststäder där Simone och Vilhelm möts. Oväntat, lustfyllt, bedrägligt och förödande.

 

Beställ på Adlibris, Bokus, House of Independents (HOI), Akademibokhandeln eller signerad direkt från mig. Swisha inkl adress till 0733584412. Skicka ett mail till borisuz@gmail.com om du vill ha en särskild text utöver signatur.       1 st 200kr. 2st 370kr. 3 st 540kr. 4st 700kr. Om det ska skickas tillkommer 50kr/paket.

Finns också som ljudbok och e-bok. Vill ni låna den så fråga på biblioteket, de tar normalt in på efterfrågan.

***

https://www.ystadsallehanda.se/kultur/filmens-skane-ges-en-roll-i-ny-roman-770e5904

Author: Boris U Zetterlund

Born Sculci, Istria (Croatia). Very fond of indie singersongwriter music and jangle pop psychedelia, challenging literature, all kind of movies, film posters, football and most of all friends and family. Been and are Social worker, Immigrant associations worker, Librarian, IT Manager, BA Manager, Strategist, Advisor. http://borisuz.wordpress.com

7 thoughts on “Stumt ljus”

 1. “Kabaré Vemod är en träffsäker titel på en roman om tillfälligheters spel och de frivilliga och ofrivilliga val vi gör på vår väg genom livet och som får betydelse för många. Särskilt för dem som egentligen är oss nära. Boken har två grundberättelser från två generationer som slingrar om varandra men vemodigt nog aldrig möts. Det handlar om flykt från något och resa mot något annat, om förhoppningar om ett bättre liv och hur det blev, vare sig det var så vi hade tänkt oss eller inte.” Betyg 8/10.

  Like

 2. “Nu har vi båda läst ”Kabaré Vemod”. Vi är imponerade av drivet i berättandet och berörda av temat om förståelse och förlåtelse, särskilt slutet där de tre kvinnorna möts. När kommer nästa bok, och vad skall den handla om?”

  Like

 3. Omdöme om Kabaré Vemod på Bokus 1: 5 av 5.
  “En då – och nutidsskildring som tvinnar in sig i varandra. Små och stora händelser berättas med en värme och ödmjukhet inför den mänskliga människan. Ingen är perfekt och alla bär på sina möten, sina tolkningar, sina val, tillfälligheter och möjligheter, tagna och icke tagna chanser. Bolen lämnar mig med en varm känsla av att vilja veta mera…”

  Like

 4. Omdöme 2 om Kabaré Vemod på Bokus. 5 av 5.
  “Jag tycker mycket om den här boken! Episodiskt och sorglustigt som själva livet. Fint och lågmält om saknad, längtan och kärlek i det som var och det som blev. En fantastisk bok, som jag gärna rekommenderar!”

  Like

 5. Omdöme om Kabaré Vemod på Bokus 2: 5 av 5.
  “Nu har jag läst boken två gånger. Den första gången i långsamt tempo utsträckt över lång tid och den andra gången sträckläst på ett par timmar. Den andra gången läste jag den tillsammans med musiken från bokens egna Spotifylista, vilken grej! Det blev nästan som ett fint sommarprat, om jämförelsen tillåts – en extra dimension i alla fall. Det är ett så coolt paket med helhetshistorien och små anekdoter, med författarens funderingar och insmugna favoritböcker, filmer, posters och musik. Att jag dessutom känner igen mig från bokens framsida när jag får kliva in i bokens Kabaré Vemod förser upplevelsen med ett varmt omslag med vackra snören. Ett sånt fint litet paket du har skapat Boris!”

  Like

 6. Från FB: om Kabaré Vemod “Den här boken är läsvärd på många sätt. Den ger härliga berättelser färgade av östeuropeisk melankoli.
  Här finns både kärlek, åtrå, humor och kamp för en bättre tillvaro.”

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: