Kabaré Vemod

Utgiven hösten 2018

“Kabaré Vemod är en roman om identitet, sökande och om att finna sin plats i tillvaron.”

En ung man förskingrar parets insats till en lägenhet för att hjälpa sin bror undan hämnd från den lokala maffian. En olaglig gränsflykt innebär att kvinnan och hennes barn hamnar i flyktingläger i södra Italien. En fritagning från ett mentalsjukhus i Trieste misslyckas. Ett mystiskt dödsfall på en pråm på floden Rhen får ett efterspel. En uppgörelse i en gränd i Frankfurt och en helt annan uppgörelse på Café Einstein i Berlin. En kajaktur på sjön Immeln och en idé om att flytta statyn ”Arbetets ära” i Malmö. En spektakulär avrättning av en man på en bar i Buenos Aires.

Allt hänger ihop i en roman där far och son lever sina liv utan att träffa varandra. Vad betyder avsaknaden? Vilken inverkan har den på deras beslut och livsval? Istrien, Trieste, Hamburg, sjön Immeln, Malmö och Köpenhamn och särskilt kvinnorna i de båda männens liv bestämmer romanens puls. Ödet, påverkat av omgivningen och tiden, har en huvudroll .

Omdömen från bibliotekarier och recensenter:

Utsedd till en av 2018 års bästa böcker av Helsingborgs bibliotek

“Nu har jag läst ut och njutit av din synnerligen välskrivna bok”

“Två skilda levnadsöden flätas samman i denna fantastiska bok. Rekommenderar långsam läsning, för att njuta av denna bok länge och för att komma in i de olika skikten i beskrivningen. “

“Det var en läsupplevelse att minnas. 🌹🌹🌹”

Ååh, jag tyckte mycket om din bok. Jag gillade särskilt de snabba skiftena mellan stor dramatik och flanörperspektiv. Mycket filmiskt.”

“… berörde mig mycket, och ibland fick jag lägga den ifrån mig ett tag. Jag är väldig glad för språket! Det var extra roligt att läsa om Malmö på 60-talet, när jag flyttade hit.”

” kapitlen … snudd på noveller när noveller är som bäst”

“.. älskade din bok! Ett så vackert, poetiskt språk, och dessa människoöden!”

Ur Bibliotekstjänst recension: “Kabaré Vemod är en roman om identitet, sökande och om att finna sin plats i tillvaron. Det är en ambitiös far/son-skildring …språket är rikt och varierat och driver handlingen framåt. För att vara en romandebutant är författaren påtagligt skicklig på att skriva såväl dialog som miljöskildringar. Helhetsbetyg: 4. Rickard Lindholm”
4 i betyg = Mycket bra.

Recension från bloggaren “Sjung O Gudinna”: 

Det hände sig att jag älskade den här boken. Trots sitt på sätt och vis fragmentariska upplägg har den en nerv som fick mig att läsa den rakt igenom … Inledningsvis är det förstås bara att konstatera att det här visserligen är en debutroman, men att det inte är möjligt att tro på det fullt ut. Stilistiskt är texten snudd på mästerlig. Kabaré Vemod är ett pärlband av historier av många olika slag. Vissa är svindlande gåtfulla, andra ganska säregna. Vissa är ganska enkla och berättas rätt upp och ner, andra tappar jag nästan bort mig lite i, när historien slingrar sig lite längre ut på grenen än jag trodde. Jag tycker mycket om den variationen.
Lite grand kan jag föreställa mig berättelserna Kabaré Vemod är hopfogad av som dikter, eftersom det poetiska hela tiden är så närvarande. Efter avslutad läsning har jag faktiskt en känsla av att ha lyssnat istället för att ha läst. … Överlag måste jag nog säga att jag läser den här boken i en betydande känsla av just vemod. Det blir ibland ganska tungt att bära. Ibland blir jag också arg under läsningen. Jag hatar intrycket jag får av att vissa människoliv är… förfelade. Att det är ofrånkomligt, att det inte kommer att gå att förändra. Det är en känsla jag vill bekämpa, men ett intryck Kabaré Vemod framhärdar i att förmedla.
Men så finns också Josef. Hans passager är ibland smärtsamma att läsa, men betydligt oftare lite…klatschiga. Ett inte särskilt vackert ord men det är det jag ändå måste använda här. Josefs berättelser är direkta och målande, lätta att ta till sig och att känna igen sig i. Det kan inte förnekas att många av dem också andas vemod, men de är samtidigt ofta mycket underhållande … I och med Josef får jag ett andrum från vemodet. För i sin varelse och i sin själ är han en mycket viktig motpol till vad som kan anses som förfelat. Överseende och förståelse finns det eviga krafter i, liksom i tolerans … https://sjungogudinna.com/2020/04/19/kabare-vemod/ 

Dessutom var både De odödliga och Kabaré Vemod riktigt bra böcker som jag varmt kan rekommendera. 

Omdöme i SDS

Intresserad och bor i Malmö, Lund? swisha 100kr (+59kr frakt om det behövs) till 0733584412.  Eller köp via förlaget LindelöwsAdLibrisBokusAkademibokhandeln

Finns också som e-bok.

Artikel om musiken i romanen. Spellista Spotify / Spellista Tidal  

Omslagets konstnär: Lars Eje Larsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: