Stumt ljus

 

Utgivning 21 November 2021

Året är 1912 och filmens pionjärtid har just inletts. Det är en tid av utveckling och förväntan, men sjuttonårige Vilhelm vet inte vart han ska ta vägen med sitt liv. När han får i uppdrag att resa till Trieste för ett möte med en filmdistributör anar han inte vilken påverkan resan kommer ha på både hans syn på livet, sig själv och konsten. Vägen genom Europa blir en karusell av vandringar i okända städers mörka kvarter, kabaréer, möten med märkliga karaktärer – både levande och möjligen döda – och diskussioner om livets och filmens villkor. En dag möter han den några år äldre Simone som arbetar för ett franskt filmbolag. Simone har, liksom Vilhelm, ett tragiskt förflutet. Men är det verkligen en slump att deras vägar korsas?

Stumt ljus är en kärleksförklaring till tiden efter förra sekelskiftet och filmskapandets pionjärer då kvinnor hade en framträdande roll som manusförfattare, regissörer och producenter. Det är en berättelse om att förhålla sig till sig själv, sanningen och ödet. Hur svårt det än kan vara. Författaren Boris Zetterlund säger att det var nästan omöjligt för honom att låta bli att skriva Stumt ljust eftersom han själv har en så stor passion för filmen och dess värld.

Stumt ljus utspelar sig i en tid då det inte krävdes pass för att korsa gränser, städerna växte ohämmat, arbetarna fick det sakta bättre om än inte fort nog och kvinnor demonstrerade för jämlikhet på gatorna. Konst, teater, dans, kabaréer, litteratur och den nya konstformen film utmanade konventioner och moral. I romanen tas läsaren med på de tidiga filminspelningarna, får lyssna på mannen på gatans upplevelser såväl som till James Joyces funderingar över sitt misslyckade bioäventyr på Irland. Vi bjuds in till diskussioner om filmens framtid och till förhandlingar om marknaden för film eller stulna erotiskt färgade manus.

Allt ovan är dock underordnat kärnan i romanen som är en äventyrs- och upplevelsebalett på kontinentens järnvägar och i kuststäder där Simone och Vilhelm möts. Oväntat, lustfyllt, bedrägligt och förödande.

Släpps 21 november. Bevaka/boka/beställ på Adlibris, Bokus, House of Independents (HOI), Akademibokhandeln eller signerad direkt från mig. Swisha till 0733584412. Skicka ett mail till borisuz@gmail.com om du vill ha en särskild text utöver signatur. 

1 st 200kr. 2st 370kr. 3 st 540kr. 4st 700kr. Om det ska skickas tillkommer 50kr/paket

Boksläpp https://fb.me/e/2qjnJt8A8

 

***

 

Kabaré Vemod

Kabaré Vemod av Boris Zetterlund

Utgiven hösten 2018

“Kabaré Vemod är en roman om identitet, sökande och om att finna sin plats i tillvaron.”

En ung man förskingrar parets insats till en lägenhet för att hjälpa sin bror undan hämnd från den lokala maffian. En olaglig gränsflykt innebär att kvinnan och hennes barn hamnar i flyktingläger i södra Italien. En fritagning från ett mentalsjukhus i Trieste misslyckas. Ett mystiskt dödsfall på en pråm på floden Rhen får ett efterspel. En uppgörelse i en gränd i Frankfurt och en helt annan uppgörelse på Café Einstein i Berlin. En kajaktur på sjön Immeln och en idé om att flytta statyn ”Arbetets ära” i Malmö. En spektakulär avrättning av en man på en bar i Buenos Aires.

Allt hänger ihop i en roman där far och son lever sina liv utan att träffa varandra. Vad betyder avsaknaden? Vilken inverkan har den på deras beslut och livsval? Istrien, Trieste, Hamburg, sjön Immeln, Malmö och Köpenhamn och särskilt kvinnorna i de båda männens liv bestämmer romanens puls. Ödet, påverkat av omgivningen och tiden, har en huvudroll .

 

Omdömen från bibliotekarier och recensenter:

Utsedd till en av 2018 års bästa böcker av Helsingborgs bibliotek

“Nu har jag läst ut och njutit av din synnerligen välskrivna bok”

“Två skilda levnadsöden flätas samman i denna fantastiska bok. Rekommenderar långsam läsning, för att njuta av denna bok länge och för att komma in i de olika skikten i beskrivningen. “

“Det var en läsupplevelse att minnas. 🌹🌹🌹”

Ååh, jag tyckte mycket om din bok. Jag gillade särskilt de snabba skiftena mellan stor dramatik och flanörperspektiv. Mycket filmiskt.”

“… berörde mig mycket, och ibland fick jag lägga den ifrån mig ett tag. Jag är väldig glad för språket! Det var extra roligt att läsa om Malmö på 60-talet, när jag flyttade hit.”

” kapitlen … snudd på noveller när noveller är som bäst”

“.. älskade din bok! Ett så vackert, poetiskt språk, och dessa människoöden!”

Ur Bibliotekstjänst recension: “Kabaré Vemod är en roman om identitet, sökande och om att finna sin plats i tillvaron. Det är en ambitiös far/son-skildring … språket är rikt och varierat och driver handlingen framåt. För att vara en romandebutant är författaren påtagligt skicklig på att skriva såväl dialog som miljöskildringar. Helhetsbetyg: 4. Rickard Lindholm”
4 i betyg = Mycket bra.

Recension från bloggaren “Sjung O Gudinna”: 

Det hände sig att jag älskade den här boken. Trots sitt på sätt och vis fragmentariska upplägg har den en nerv som fick mig att läsa den rakt igenom … Inledningsvis är det förstås bara att konstatera att det här visserligen är en debutroman, men att det inte är möjligt att tro på det fullt ut. Stilistiskt är texten snudd på mästerlig. Kabaré Vemod är ett pärlband av historier av många olika slag. Vissa är svindlande gåtfulla, andra ganska säregna. Vissa är ganska enkla och berättas rätt upp och ner, andra tappar jag nästan bort mig lite i, när historien slingrar sig lite längre ut på grenen än jag trodde. Jag tycker mycket om den variationen.
Lite grand kan jag föreställa mig berättelserna Kabaré Vemod är hopfogad av som dikter, eftersom det poetiska hela tiden är så närvarande. Efter avslutad läsning har jag faktiskt en känsla av att ha lyssnat istället för att ha läst. … Överlag måste jag nog säga att jag läser den här boken i en betydande känsla av just vemod. Det blir ibland ganska tungt att bära. Ibland blir jag också arg under läsningen. Jag hatar intrycket jag får av att vissa människoliv är … förfelade. Att det är ofrånkomligt, att det inte kommer att gå att förändra. Det är en känsla jag vill bekämpa, men ett intryck Kabaré Vemod framhärdar i att förmedla.
Men så finns också Josef. Hans passager är ibland smärtsamma att läsa, men betydligt oftare lite … klatschiga. Ett inte särskilt vackert ord men det är det jag ändå måste använda här. Josefs berättelser är direkta och målande, lätta att ta till sig och att känna igen sig i. Det kan inte förnekas att många av dem också andas vemod, men de är samtidigt ofta mycket underhållande … I och med Josef får jag ett andrum från vemodet. För i sin varelse och i sin själ är han en mycket viktig motpol till vad som kan anses som förfelat. Överseende och förståelse finns det eviga krafter i, liksom i tolerans … länk

Omdöme i SDS

Omdöme av författare Solveig Olsson-Hultgren

Intresserad av signerat ex? Swisha 100kr (+50kr frakt om du inte bor i Malmö, Lund) till 0733584412.  Eller köp via förlaget Lindelöws, AdLibris, Bokus, Akademibokhandeln

Finns också som e-bok.

Artikel om musiken i romanen. Spellista Spotify / Spellista Tidal  

Omslagets konstnär: Lars Eje Larsson 

Noveller (under arbete)
Dikter (under arbete)

7 thoughts on “Stumt ljus

 1. “Kabaré Vemod är en träffsäker titel på en roman om tillfälligheters spel och de frivilliga och ofrivilliga val vi gör på vår väg genom livet och som får betydelse för många. Särskilt för dem som egentligen är oss nära. Boken har två grundberättelser från två generationer som slingrar om varandra men vemodigt nog aldrig möts. Det handlar om flykt från något och resa mot något annat, om förhoppningar om ett bättre liv och hur det blev, vare sig det var så vi hade tänkt oss eller inte.” Betyg 8/10.

  Like

 2. “Nu har vi båda läst ”Kabaré Vemod”. Vi är imponerade av drivet i berättandet och berörda av temat om förståelse och förlåtelse, särskilt slutet där de tre kvinnorna möts. När kommer nästa bok, och vad skall den handla om?”

  Like

 3. Omdöme om Kabaré Vemod på Bokus 1: 5 av 5.
  “En då – och nutidsskildring som tvinnar in sig i varandra. Små och stora händelser berättas med en värme och ödmjukhet inför den mänskliga människan. Ingen är perfekt och alla bär på sina möten, sina tolkningar, sina val, tillfälligheter och möjligheter, tagna och icke tagna chanser. Bolen lämnar mig med en varm känsla av att vilja veta mera…”

  Like

 4. Omdöme 2 om Kabaré Vemod på Bokus. 5 av 5.
  “Jag tycker mycket om den här boken! Episodiskt och sorglustigt som själva livet. Fint och lågmält om saknad, längtan och kärlek i det som var och det som blev. En fantastisk bok, som jag gärna rekommenderar!”

  Like

 5. Omdöme om Kabaré Vemod på Bokus 2: 5 av 5.
  “Nu har jag läst boken två gånger. Den första gången i långsamt tempo utsträckt över lång tid och den andra gången sträckläst på ett par timmar. Den andra gången läste jag den tillsammans med musiken från bokens egna Spotifylista, vilken grej! Det blev nästan som ett fint sommarprat, om jämförelsen tillåts – en extra dimension i alla fall. Det är ett så coolt paket med helhetshistorien och små anekdoter, med författarens funderingar och insmugna favoritböcker, filmer, posters och musik. Att jag dessutom känner igen mig från bokens framsida när jag får kliva in i bokens Kabaré Vemod förser upplevelsen med ett varmt omslag med vackra snören. Ett sånt fint litet paket du har skapat Boris!”

  Like

 6. Från FB: “Den här boken är läsvärd på många sätt. Den ger härliga berättelser färgade av östeuropeisk melankoli.
  Här finns både kärlek, åtrå, humor och kamp för en bättre tillvaro.”

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s